חיסון שעלת, למי זה טוב?

בשנה בה עברתי לעיר מגורי הנוכחית פרצה בה מגיפת שעלת. למעלה מאלף אנשים חלו במחוז שלי ומספר תנוקות מתו. בעקבות כך עלתה המודעות למניעה והיו קמפיינים עם פרסומות בטלוויזיה ובמקומות אחרים לגבי התחסנות של אמהות. לכן כשנכנסתי להריון כבר הייתי מודעת לעניין אך מסתבר שעדיין חסרה לי אינפורמציה ויש דברים שבדיעבד חבל שלא ידעתי. בעקבות התפרצות השעלת בארץ אני חושבת שכדאי להעלות את המודעות לעניין ולא לחכות עד שיקרו אסונות שיעודדו קמפיינים ולכן הרשומה הזו.

מהי שעלת? שעלת נגרמת על ידי חיידק שמתיישב בשערות הדקיקות שבדרכי הנשימה העליונות (אלו שתפקידם להגן על הריאות ולהוציא גופים זרים, נוזלים וליחה החוצה) הטוקסינים שמפריש החיידק הורסים את השערות האלו וגורמים לדלקת ונפיחות. התוצאה הסופית היא התקפי שיעול קשים מאוד, עד כדי ריקון הריאות וקושי בשאיפת אוויר הגורם לקול השיעול האופייני למחלה. תנוקות מתחת לגיל שנה רגישים במיוחד למחלה וסיבוכים ומוות נפוצים יותר ככל שגיל התינוק נמוך יותר (רוב מקרי המוות משעלת הם בתנוקות מתחת לגיל שלושה חודשים).
איך מגנים משעלת? התשובה הפשוטה היא חיסון אבל כמובן שהמצב לא כל כך פשוט. תנוקות מתחת לגיל שישה שבועות לא מחוסנים כלל ולוקח שתיים עד שלוש מנות של חיסון על מנת שתנוקות יהיו מחוסנים בצורה יעילה לשעלת. יוצא מכך שתנוקות חשופים לשעלת בדיוק בתקופה שהשעלת היא המסוכנת ביותר עבורם. הפתרון הוא ליצור בועת חיסוניות סביב התינוק ולחסן את אלו שיכולים להעביר את המחלה. אז מי הם מעבירי המחלה? מסתבר שבאופן אירוני דווקא אלו שרוצים להגן על התינוק יותר מכל הם אלו שנוטים להדביק אותו בשעלת. מחקרים מצאו שבלמעלה מ50% מהמקרים המדביקים היו בני משפחה ובעיקר האמהות. מבוגרים, בפרט כאלו עם חסינות חלקית (כלומר, חוסנו או חלו בעבר אבל לא קבלו חיסון חוזר בשנים האחרונות), יכולים להיות חסרי סמפטומים או עם שיעול קל, כך שלא ידעו שהם חולים ויעבירו את המחלה לילד. התינוק מאידך שחסר חיסוניות לחלוטין וחלש מכדי להתמודד עם המחלה יקבל אותה בצורה קשה שיכולה אף להוביל למוות. לכן הפתרון הוא למנוע ממטפלים ובני משפחה להדבק ולהדביק ולכן חשוב שכל מי שיהיה במגע קבוע עם הילד יהיה מחוסן על ידי קבלת בוסטר עדכני (החיסוניות מחיסונים לשעלת יורדת עם הזמן), כדאי שהחיסונים האלו יתבצו לפני הלידה כדי שיהיה לבני המשפחה מספיק זמן לפתח חסינות ולא יהיו נשאים בזמן הלידה. גם חיסון בני המשפחה לפני הלידה הרבה יותר פרקטי מהתרוצצות לאחריה ונסיון למצוא מקום להתחסן, כפי שאנחנו יכולים להעיד מנסיון כשגילנו שהאבא לא יכול להתחסן בבית החולים.

שכבת הגנה נוספת יכולה להיות חיסון האם בזמן ההריון. חיסון האם בהריון יגרום לכך שהאם לא תהיה חולה או נשאית בזמן הלידה וכבר תהיה מוגנת מהדבקות, אבל בנוסף לכך תאפשר מעבר נוגדנים דרך השליה לתנוק. כשאם מתחסנת בסוף הטרימסטר השני או השלישי ריכוז הנוגדנים בדם התינוק, המגיע מהאם, יחסית גבוה ויתכן ויכול למנוע את המחלה או להפחית את חומרתה. יש שתי שאלות רלוונטיות לגבי החיסון בהריון. הראשונה היא כמובן לגבי בטיחות החיסון בהריון מכיוון ועד כה לא היתה הרבה אינפורמציה לגבי מתן החיסון לנשים הרות. אך, לאחרונה נערכו  2 מחקרים שקבעו כי החיסון בטוח בהריון ואינו מעלה את הסיכון לסיבוכים או נזק לעובר. השאלה השניה הייתה לטווח הארוך יותר לגבי יעילות של מתן החיסון לשעלת (כשהתינוק מקבל אותו בגיל מספר שבועות) לתנוקות שיש להם כבר נוגדנים מהאם. החשש היה כי הנוגדנים האמהיים ימנעו מהתינוק לבסס תגובה חיסונית טובה משלו כתגובה לחיסון. מתברר כי התגובה החיסונית של התינוק לחיסון עדיין יעילה גם אם הנוגדנים האימהיים. בנוסף קיים הרציונל שגם אם התגובה החיסונית לחיסון מעט פחותה, היתרון בהפחתת הסיכון בשבועות הראשונים (כתוצאה מהחיסון האמהי) עולה על החסרון. לי לא היה את המידע הזה והתחסנתי אחרי הלידה מה שבדיעבד מתברר כפחות אידאלי.

אמהות שחוששות להתחסן בזמן ההריון (למרות המחקרים המראים שאין סיכון) יכולות להתחסן מייד אחרי הלידה . במקרה כזה יתכן סיכון של הדבקות בשבועיים הראשונים אחרי הלידה אבל ימנע הדבקות של התנוק מהאם לאחר מכן. חיסרון נוסף בשיטה הזו היא כמובן העובדה שלתינוק לא יהיו נוגדנים מהאם שעברו דרך השליה.

שתי הערות נוספות רלוונטיות: טענות כגון "הילד יהיה איתי בבית עד גיל X ולא ידבק מילדים אחרים" לא רלוונטיות כאן בהיות המדביק העיקרי האם. בנוסף, אני מקווה שברור למה טענות כגון "עדיף שהילד יפתח את המחלה ויפתח חסינות לכל החיים" הן לא באמת רעיון חכם. קודם כל בגלל הסיכון הגדול במחלה ובפרט בתנוקות, לא באמת כדאי שהילד יחלה ויסתכן במוות על מנת לפתח חסינות  ובכלל פיתוח מחלה כמו החיסון אינו מחסן לנצח והחיסוניות יורדת עם הזמן.
המסקנה היא שעל מנת למנוע הדבקות של התנוק בתקופה המסוכנת ביותר עבורו ולפני שהוא יכול להתחסן בעצמו כדאי שבני משפחה, מטפלים והאם בפרט יתחסנו על מנת להגן עליו. הדרך האידאלית להגנת התינוק וזו שנותנת לו את מירב ההגנה בשבועות הראשונים הקריטים היא חיסון האם בזמן ההריון (בעדיפות לסוף הטרימסטר השני או תחילת השלישי). שימו לב גם שמדובר באמצעי הגנה שאפשר להנחיל לתינוק מבלי לחסן אותו עצמו (למרות שכמובן נוגדניים אמהיים לא נשארים לנצח ופחות אפקטיבים מפיתוח ההגנה שלו עצמו על ידי מתן החיסון לתינוק) כך שגם הורים שנוטים לא לחסן את ילדהם יכולים להגן על הילדים שלהם לפחות באופן חלקי על ידי זה שהם מתחסנים בעצמם.

הערה טכנית: החיסון למבוגרים (הבוסטר) נקרא Tdap, בניגוד לDTaP שהוא החיסון הראשוני שניתן לתינוקות וילדים במספר מנות. החיסון כולל גם את החיסון לטטנוס ודיפטריה שנבדקו בהרחבה לבטיחות בהריון וניתנים לנשים הרות כבר שנים ארוכות.

עדכון 7/17/15- מאז פרסום הרשומה המקורית בתחילת 2013 יצאו מחקרי בטיחות נוספים המוכיחים אף הם את בטיחות החיסון בהריון, מחקרים אלו לא הוספו עדיין לרשימת הקריאה המומלצת או לתוכן הפוסט.

מקורות וקריאה/צפיה נוספת:

לא מקור מדעי, אתר המכיל קטעי וידיאו עם סיפורים אישים על שעלת http://www.soundsofpertussis.com

אינפורמציה מהCDC על חיסון השעלת לנשים הרות http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/pertussis/tdap-pregnancy-hcp.htm#tdap

מידע כללי על שעלת באתר הCDC (בשפה פשוטה) http://www.cdc.gov/pertussis/

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6041a4.htm?s_cid=mm6041a4_e%0D%0A

Bisgard, Kristine M, F Brian Pascual, Kristen R Ehresmann, Claudia A Miller, Christy Cianfrini, Charles E Jennings, Catherine A Rebmann, Julie Gabel, Stephanie L Schauer, and Susan M Lett. 2004. “Infant Pertussis.” The Pediatric Infectious Disease Journal 23(11): 985–89

.
Gall, S A, J Myers, and M Pichichero. 2011. “Maternal Immunization with Tetanus–Diphtheria–Pertussis Vaccine: Effect on Maternal and Neonatal Serum Antibody Levels.” YMOB 204(4): 334.e1–334.e5

Gerbie, Melvin V, and Tina Q Tan. 2009. “Pertussis Disease in New Mothers: Effect on Young Infants and Strategies for Prevention..” Obstetrics and gynecology 113(2 Pt 1): 399–401

Mooi, Frits R, and Sabine C de Greeff. 2007. “The Case for Maternal Vaccination Against Pertussis..” The Lancet infectious diseases 7(9): 614–24

Wendelboe, Aaron M, Elisabeth Njamkepo, Antoine Bourillon, D Daniel Floret, Joel Gaudelus, Michael Gerber, Emmanuel Grimprel, David Greenberg, Scott Halperin, Johannes Liese, Flor Mu oz-Rivas, Remy Teyssou, Nicole Guiso, and Annelies Van Rie. 2007. “Transmission of Bordetella Pertussis to Young Infants.” The Pediatric Infectious Disease Journal 26(4): 293–99

2 מחשבות על “חיסון שעלת, למי זה טוב?

  1. friemanr

    חיסון השעלת מגיע היום עם חיסון פוליו וחיסון טטנוס – חיסון משלוש.
    מה ההתייחוסת לשני החיסונים האחרים? מה המחקרים אומרים עליהם?

    רונן

    אהבתי

    1. כבי מאת

      חיסון השעלת מגיע בדרך כלל עם חיסון דפתריה וטטנוס, החיסונים האלו נתנו בהריון עוד זמן רב לפני השעלת בהריון ובעצם נתנו בשגרה לנשים הרות במדינות בהם יש סיכון למחלות האלו בזמן הלידה (כאלו עם פחות שירותי בריאות), כך שיש הרבה מידע על הבטיחות שלהם בהריון והם ידועים כבטוחים. להבנתי בארץ בלל מחסור בחיסונים בעקבות מגפת השעלת התחילו לחסן בחיסון הכולל גם פוליו, מדובר בחיסון הפוליו המומת והוא נחשב בטוח בהריון אף הוא.

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s